Sjuk hund ,när bör man stanna hemma från kurs?


Kräkningar, diarre

Om din hund kräks och/eller har diarre kan det vara smittsam kräksjuka och då bör hunden inte vara med på kurs innan magen fungerar normalt igen.


Hosta

En av de vanligaste anledningarna till att hundar hostar är att de fått kennelhosta som är en mycket smittsam virussjukdom. Kennelhosta är ett samlingsnamn för en luftvägsinfektion som kan orsakas av flera olika virus och bakterier.
Kennelhosta är mycket smittsamt och smittar mest vid direktkontakt men även som droppsmitta på några meters håll när hunden hostar och nyser. Hundar kan också smittas via gemensamma vattenskålar eller andra föremål.
Hunden får kraftig skrällig hosta och  hunden kan få sådana besvär att man tror att hunden har satt något i halsen.

Den smittar  ofta även innan du själv märkt att din egen hund fått sjukdomen.
Din hund bör stanna hemma från kurs om du misstänker att den kan vara smittad med kennelhosta. OBS att även vaccinerade hundar kan smittas/vara smittbärare.


Klåda

Om hunden börjar klia sej mer än vanligt kan detta bero på att den fått löss eller rävskabb , båda är mycket smittsamma.
LÖSS sätter sig ofta bakom öronen, på nosen, på armbågar och i ljumskar. De smittar vid direktkontakt.
Bada hunden i Dermocanschampo som finns att köpa receptfritt på apoteket och i välsorterade djurbutiker och stormarknader. Låt schampot verka i ca 15 minuter och upprepa behandlingen efter 10 dagar.
När du gjort första badningen kan din hund delta på kurs men bör inte vara med på lössläpp eller följa med in i stugan på teorin.
RÄVSKABB är en sorts kvalster som angriper hunden och den orsakar ofta en intensiv klåda. Hunden bör behandlas av veterinär och bör inte delta i kurs innan dess.


Om du är tveksam om du bör komma på din kurs eller ej, är din hund t.ex allmänt hängig, kanske med dålig matlust, avvakta och se om den blir bättre eller kontakta din instruktör och fråga om råd.
Kom gärna till kursen utan hund och ta del av övningarna även om hunden bör stanna hemma.