Att skaffa valp

  Att skaffa valp

Finns tid?

En valp tar mycket tid och en del av tjusningen med att ha valp är just det faktum att man inte kan planera in sitt liv med valpen i sin agenda!

Valpar blir sällan rumsrena och ensamhetstränade som på beställning.

Fråga dig själv: hur länge kan jag ta ledigt för att vara hemma med valpen?

Ha en plan för hur du ska lösa det när du ska börja jobba igen , hunddagis, dag matte/husse eller finns det kanske någon släkting som skulle vara sugen på att ställa upp som hundvakt ibland?

Finns pengar?

En renrasig valp kan kosta mellan 7000 och uppåt 15-20000 beroende  ras och valpar är inte billigare ju mindre de är i storlek, snarare tvärt om!

En blandrasvalp ligger i regler 2-3000kr lägre i pris men inköpskostnaden är bara en del av kostnaden när man skaffar hund.

Bra och näringsriktig hundmat går kanske på några hundralappar i månaden, i alla fall för en stor ras.

Du bör ha din hund försäkrad vilket kostar minst en 1000-lapp om året.

Det är alltid trevligt att gå på kurs med din hund för att få en bra relation och dessutom träffa andra hundentusiaster. Kostnad c:a en 1000-lapp per kurs.

Du behöver också ha pengar till vaccinationer, hunddagis, pälsvård, bädd, leksaker, koppel m m.

Är hela familjen med på hundköpet?

Barn under tonåren är oftast inte mogna att ta hand om en hund, äldre barn har skola, kompisar och andra intressen så hunden måste vara hela familjens hund även om någon har huvudansvar för träning m.m.

OBS! En hund i en familj där det finns någon som inte helt accepterar hundens närvaro blir ingen lycklig hund, hundar är bra på att läsa av våra sinnesstämningar och känner om någon inte tycker om den.

Välja hund:

 1. Storlek
 2. : har du småbarn? Välj då en hund av robust ras som inte har alltför liten, bräcklig kropp t.ex chihuahua. Om en ettåring som nyss börjat gå ramlar över hunden kan det få ödesdigra konsekvenser.

  Har du däremot barn som själva ska kunna ta ut och rasta hunden ibland ? Då får hunden inte vara för stor. Barnet måste kunna ha kontroll över hunden i koppel.

  Är det första gången du skaffar hund och inte är så hundvan sen tidigare kan det kanske vara bra att att undvika en stor,tuff ras med skärpa och vaktinstinkt.

   

 3. Ras :
 4. det finns en mängd raser att välja mellan ,du måste utgå från din personlighet. Är du lugn och försynt? Eller utåtriktad? Är du intresserad av att kamma och borsta en krävande päls? Bor du i lägenhet är det bra att veta om rasen du är intresserad av har lätt till skall. Har du något fysiskt handikapp behöver du en ras där detta inte är något hinder när du ska träna och uppfostra din hund.
 5. Undvik impulsköp!!
 6. Alla valpar är helt enkelt jättesöta! Tror dej inte om att kunna motstå att köpa hem en valp oplanerat åk då inte och titta på valpar!

Alltför många gulliga små valpar har blivit stora klumpiga tonårshundar kanske med problem i form av att de drar hejdlöst i kopplet, skäller,morrar och gör utfall.

Ofta hamnar de då i den för hundar så olyckliga omplaceringskarusellen, de säljs när ägaren inte klarar av situationen. Den nya ägaren klarar det inte heller och i värsta fall får hunden sluta sitt liv i förtid

Välja uppfödare: Nu har du kommit fram till vilken typ av hund som skulle passa och det är dags att kontakta en uppfödare via mail eller telefon. Innan du gör detta kan du besöka rasklubbens hemsida för att få ytterligare kött på benen. Här finns också en lista över uppfödare som har valpar till salu.

Låt inte avståndet i mil vara något hinder! Tycker du att uppfödarens hundar verkar vara vad du längtar efter och ni får bra kontakt kan det vara värt att resa en bit.

En rutinerad uppfödare är också oftast duktig på att välja ut en individ i kullen som han/hon tror kan passa dina önskemål.Besöka uppfödaren: Nu ska du få det första intrycket av din kanske blivande hund men minst lika viktigt – vilken miljö din blivande valp tillbringar sina första månader i.

Är det någorlunda rent och snyggt? Har valparna gott om plats? Möjlighet att vistas ute? Valpens uppväxt den första tiden är jätteviktig!

Inte minst viktigt, se till att få träffa valparnas mamma. Om hon inte är tillsammans med valparna, fråga varför! Om de vuxna hundarna på kenneln är trevliga och ser välskötta ut så ökar chansen att du kommer att få en trevlig valp.

Till sist: köp aldrig en valp som någon erbjuder sej att köra hem till dej utan att du har sett valpen i sin hemmiljö! Det kan t.ex vara en insmugglad hundvalp.

Välja valp ur kullen:Här kan det vara bra att uppfödaren hjälper till, denne umgås med valparna i åtta veckor och har lärt känna dem som individer. Berätta gärna om dej själv och din familj!

Om du är helt nybörjare tycker jag att en "mittimellanvalp" är ett bra tips. Då menar jag en valp som varken är för blyg eller för kaxig utan lagom.

I väntan på att få hämta hem valpen:Om du har besökt uppfödaren och bestämt dej för att köpa en valp kan tiden kännas lång innan du får åka och hämta den.

Passa på att förbereda lite, t,ex göra inköp så att allt är klart.

Du behöver :

Hundmat, ge det som uppfödaren rekommenderar

Mat och vattenskålar

Koppel och halsband

Filt eller fäll att ligga på –köp inte någon dyr hundsäng

Hundleksaker och något att tugga på för valpen.Valpsäkra hemma, försök att fästa elkablar o dy. så att det inte ligger för mycket på golvet.

Plocka bort saker som du är särskilt rädd om.

Ta gärna undan krukväxter som står på golvet!

Ta bort fina mattor!


Hämta hem valpen:

I god tid innan du ska hämta hem din valp , kolla följande:

Om det är en renrasig valp ska du få med stamtavla och köpekontrakt, är det en blandrasvalp se till att du får kvitto på valpköpet.

Alla valpar ,renras som blandras, ska vid leverans vara avmaskade och grundvaccinerade, ha ett veterinärbesiktningsintyg och vara id-märkta.

Ingen valp får levereras före 8 veckors ålder. Du bör också få med utfordringsråd:vad valpen har fått för mat hos uppfödaren, hur mycket och hur ofta.